-->

Üzenőfal

Az üzenőfal használatához olvasd el a lent leírt szabályzatot, vagy pedig fogadd el, hogy kitiltunk!
Ezen az üzenőfalon (chaten) érvényes a netikett összes szabálya, valamint a kultúrált vitatkozás ismerete, valamint gyakorlatban való használata. TILOS MÁSIK HONLAP REKLÁMOZÁSA (KIVÉTELEK A MODERÁTOROK, A TULAJDONOS, ÉS AZ ADMINOK)

VÁLTOZTASD MEG A NEVED
Na szóval. Annál a cuki kutyusnál vannak nevek. A legfölsőre rákattintasz (az a tiedé :D) aztán miután rákattintottál ott kijön egy ablak. Odamész a névhez, kitörlöd ami ott van, beleírod azt, amit névnek akarsz és leokézod (alul). Kész is volnánk ;) :D.
EGY KIS INFÓSzóval akinek a neve előtt zööd az emberke, az csak vendég. Akinek kék, az már tag. Akinek ezüst, az moderátor, akinek arany, az admin/tulaj (ÉN).
A KULTURÁLT VITATKOZÁS ELEMEI
 Ha egy témán belül két ember, ellenkező véleményt képvisel, akkor vitáról beszélünk. A vitában megvédjük álláspontunkat, és megcáfoljuk a másik fél érveit. Az eredményes vita érdekében tájékozottnak kell lenni. A vita elsődleges célja a tanulás. A jó vitában a szembenálló felek célja az, hogy együtt közös belátással közelebb jussanak az igazsághoz. A vitában nagyon fontos a becsületesség és az őszinteség. Ha érvelés közben logikai hibát vétünk, vagy nincsenek jól alátámasztva az érveink, akkor azt el kell ismernünk. A vitapartnerünk tiszteletét és elismerését, csak őszinteséggel vívhatjuk ki. A vita sosem személyekről szól, hanem eszmékről, ezért tilos a személyeskedés a vita alatt, nem támadhatjuk meg a másik ember személyét. A jó vitapartner türelmes és igyekszik megérteni a másik álláspontját, rendelkezik a kritikai gondolkozás készségével, türelmes, higgadt és udvarias. Tehát felismeri a gondolatokat és az érveket, azokat megfogalmazza és igazolja is. A kutatómunka elengedhetetlen része a vitának, mert a tájékozottság az eredményes vita alapja. A legegyszerűbb, és legérthetőbb érvek logikai és a mindennapi példák segítségével jönnek létre. A nyilvános vitákon szükség van továbbá más külső forrásokból merített bizonyítékokra, vagy mások véleményének idézésére is. A szerkesztésnél, vagyis az összegyűjtött anyag szerkesztésénél oda kell figyelni, hogy előtérbe helyezzük az erős, vagyis építő érveket, valamint, hogy különválasszuk a gyengébbeket, azáltal kaphatunk hatásos beszédet.
Ä Tételmondat: rövid és egyszerű állítás, ami meghatározza, hogy miről vitatkoznak a szembeálló felek
Ä Fogalmak: meghatározása: kijelöli a vita határait, leszűkíti a vita témáját. Ezek a pontos definíciók képezik az alapját a saját érvek felépítésének.
Ä Érvelés: az érvelés akkor hatásos, ha személyes példákat hozunk fel, ha ismert szaktekintélyektől idézünk. Az is fontos, hogy minél változatosabban érveljünk, mind az érzelmekre, mind az észre kell hatni. Az érvelésnek világosnak és logikusnak kell lennie.
Ä Keresztkérdések: ahhoz, hogy meg lehessen cáfolni a másik fél érveit, türelmesen végig kell hallgatni, és érdemes jegyzetelni is. A keresztkérdések célja, hogy meggyengítsék az ellenfél érveit, és a sajátunkat megerősítsék. Emellett tisztázzák a vitapartner állásfoglalását és kiemelik érvelési hibáit.
Ä Cáfolat: a keresztkérdésekben elhangzott válaszok segítenek a cáfolat megfogalmazásában, vagyis a másik fél véleményének tagadásában.
Ä Összegzés: lehetőséget kap mindenki, hogy összefoglalja a véleményét, kiemelje a vita legfontosabb ütközőpontjait, és rámutasson saját érveinek érősségére is. Itt már nem célszerű új érveket felhozni.
Ä Bíró: a vitát gyakran egy harmadik kívülálló fél dönti el. A bíró végigkíséri a vita menetét. A két fél feladata pedig az, hogy bizonyítsák neki, az ő álláspontjuk a helyes és a másik félé pedig téves.
Ä Vitavezető: ő mindig pártatlan marad. Az ős feladata, hogy levezesse a vitát, figyeljen az igazságos időbeosztásra, segít abban, hogy ne durvuljon el a vita, megmaradjon a megfelelő stílus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése